Zdrowe jedzenie, zdrowa żywność, przepisy, porady, kulinaria.

Ciekawostki

Łosoś pieczony z sosem koperkowym

To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego pyszne i zdrowe. Idealnie sprawdzi się na kolację w tygodniu.

Składniki:

  • 2 filety z łososia (po około 150 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka koperku, posiekanego
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka stołowa musztardy Dijon

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
  3. Pokrop filety z łososia oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
  4. Skrop łososia sokiem z cytryny i posyp koperkiem.
  5. W małej misce wymieszaj śmietankę kremówkę i musztardę Dijon.
  6. Zalej łososia sosem.
  7. Piecz przez 15-20 minut, aż łosoś będzie ugotowany.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami z pieca lub ryżem.

Wskazówki:

  • Do sosu koperkowego możesz dodać 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny dla dodatkowego smaku.
  • Jeśli chcesz, aby sos był gęstszy, możesz dodać do niego 1 łyżkę startego parmezanu.
  • Łososia możesz również upiec na grillu lub patelni.

Czas przygotowania: 15 minut Czas pieczenia: 15-20 minut Poziom trudności: Łatwy

Smacznego!

Możesz również polubić…